Przypominasz sobie urlop we Włoszech? Czujesz  uwodzący zapach pizzy, słodycz winogron i ciepłe wieczory pomiędzy pełnymi uroku przejściami pamiętającymi najstarsze czasy? Te słoneczne chwile najlepiej przywieźć w walizce do kraju – smaki, zapachy, widoki. Niestety jest to niemożliwe, ale ich namiastkę można zainstalować u siebie w domu.

Wino i pizza – te wyśmienite przysmaki najprawdopodobniej najczęściej kojarzą nam się z Italią i wspaniałym regionem śródziemnomorskim. Choć wina, nawet te najdroższe, na pewno kupimy w sklepach, o tyle z oryginalną już nie jest tak dobrze. Choć w każdej metropolii, dużym mieście i miasteczku jest mnóstwo restauracji oferujących pizzę, to, niestety, nie zawsze jest ona najlepsza.
Jak rozwiązać ten problem? Odpowiedź jest dużo prostsza niżeli można przypuszczać. Trzeba postawić na przyrządzanie własnej pizzy! Zupełni początkujący piekarze powinni zacząć od zaglądania do Internetu, zbierania receptur i pierwszymi eksperymentami z pizzą. Ci bardziej zaawansowani stwierdzą – „ale przecież ta pizza będzie miała nie wiele wspólnego z śródziemnomorską!” Trzeba zgodzić się z nimi. Jak powtarzają Włosi, sekrety pizzy to przepis i… piec!

Okazuje się, że włoski przysmak z elektrycznego elektrycznego ni jak się ma do pizzy wypieczonej w klasycznym piecu do pizzy ogrzewanym polanami. Budowane są niemal jak jak piece chlebowe, więc zbudowanie tego paleniska nie będzie zupełnie egzotycznym pomysłem. Tak na marginesie, pomyśl tylko – zapach swojego chleba jest o wiele lepszy od kupowanego, jak więc będzie wyglądało to zestawienie w kwestii ”włoskiego placka”? A jeszcze inna kwestia to wieczorne spotkania z przyjaciółmi. Skoro na grilla zwykle udajesz się do sąsiadów, dlaczego oni nie mogliby do Ciebie wpadać na pizzę?

Materiały do budowy pieca chlebowego czy do pizzy nie należą do jakoś wyjątkowo drogich, a więc taki piec można zbudować już za kilka tys. złotych. Jest to w dużej mierze kwestia kształtu konstrukcji, bo i o w tej kwestii możemy zdecydować się na formy bardziej niecodzienne, piece mogą też być podwójne. Naturalnie największe są używane częściej w barach, ale skromniejszy na jedną pizzę zdecydowanie sprawdzi się w prywatnym domu czy na tarasie.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.


Inne artykuły użytkownika