Jagody Acai czyli Acai Berry (Acai to nazwa własna, a berry w języku angielskim oznacza jagodę) są najnowszym hitem w dietetyce i suplementacji. Wykorzystuje się je do leczenia wszystkiego, czyli jest to typowe panaceum.

Jak doszło do tego, że owoce Acai Berry zyskały tak ogromną popularność?
Po części jest to kwestia tego, że zostały przypadkowo i na dodatek całkiem niedawno odkryte przez dietetyków.
Acai Berry rosły sobie niezauważone w Amazonii, znane jedynie tubylcom, którzy wykorzystywali je w charakterze pokarmu i naturalnego leku na wszelkie możliwe dolegliwości. Do puszczy amazońskiej dotarliśmy w końcu my, ludzie z zachodniego kręgu kulturowego i zaczęliśmy odkrywać jej skarby. Bogactwo Amazonii jest tak ogromne, że jeszcze wieki całe będziemy poznawać i eksploatować tamtejszą florę (oby z umiarem!), nic więc dziwnego, że jagody Acai, czyli Acai Berry (pozwolę sobie nazwę angielską potraktować w całości jako nazwę własną), odkryliśmy i zachwyciliśmy się nimi tak późno.

Odkrywca Acai Berry

Doktor Alexander Schauss specjalista od dietetyki i zdrowego żywienia, ale przede wszystkim znany na całym świecie botanik, odkrył te jagody w trakcie jednej ze swoich wypraw. Odkrycie zaowocowało niemal natychmiastowo podjętymi badaniami. W efekcie okazało się, że jagody Acai są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają tyle substancji odżywczych, biokatalizatorów, witamin, minerałów i … kto wie czego jeszcze, że świat dietetyki, odżywek i suplementów niemal zatrząsł się w posadach. Na podstawie badań doktor Schauss napisał książkę o właściwościach Acai Berry i tak zaczęła się kariera jagody.

W telegraficznym skrócie: właściwości Acai Berry

Jak wspomniałam jagoda uznawana jest za panaceum. Zawiera większość niezbędnych witamin, w tym witaminy z grupy B, przeciwutleniacze takie jak witaminy E i C, minerały, a wśród nich fosfor, wapń i potas, białka i aminokwasy, zdrowe kwasy tłuszczowe czyli tak popularne ostatnio kwasy omega 6 i omega 9 i kilkadziesiąt innych substancji.
Skoro znamy już podstawowe składniki łatwo stwierdzimy, że Acai Berry jest lekiem na starość i choroby (zawiera przeciwutleniacze likwidujące wolne rodniki), poza tym jagoda dodaje nam energii, dynamizuje większość funkcji życiowych, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, stymuluje procesy trawienne, wzmacnia nasz układ immunologiczny, chroni i wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia nasz wygląd i samopoczucie. Robi wszystko!
Oczywiście stwierdzenie, że Acai Berry jest lekiem na całe zło to spora nadinterpretacja, zresztą podobne składniki znajdziemy i w innych jagodach (przykładem nasza swojska Aronia), innych roślinach i pokarmach, ale w Acai występują one w stopniu tak skondensowanym, że warto sięgnąć po preparaty z tych właśnie jagód w celu uzupełnienia składników, których brakuje w naszych codziennych, wysoko przetworzonych pokarmach.

Acai Berry – hit w odchudzaniu

Amerykanie zachwycili się właściwościami odchudzającymi Acai Berry stąd na tamtejszym rynku pojawiło się sporo suplementów wspomagających odchudzanie bazujących właśnie na Acai. Środki te dostępne są już i u nas (sklepy internetowe). Czy faktycznie odchudzają? Jeśli założymy, ze owoce i warzywa są zdrowe, a te z nich, które przyspieszają metabolizm, odżywiają nasz organizm i dostarczają niezbędnych składników odżywczych bez dodatkowego, zdradliwego ładunku kalorii działają odchudzająco to nie ma podstaw by podważyć właściwości odchudzające Acai.
Ważne: Acai nie zabija głodu tak jak inne egzotyczne rośliny wykorzystywane w odchudzaniu (np. Hoodia Gordonii), Acai Berry dynamizuje nasze funkcje życiowe – w tym również metabolizm.

W czym Acai Berry jest lepsza od innych jagód?

Co prawda do naszej rodzimej Aronii trudno mi się w tej chwili odnieść (brak udokumentowanych i wiarygodnych danych), ale na przykład w porównaniu z borówkami Acai Berry zawiera osiem razy więcej składników będących antyoksydantami. Jagodzie tej ustępuje nawet żurawina uznawana za jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy i wiele innych owoców i roślin.

Acai Berry chroni i leczy nasz organizm. Jeśli poczytacie sobie o niej w internecie łatwo stwierdzicie, że składem i właściwościami bardzo przypomina inne roślinne panacea takie jak żeń-szeń czy miłorząb japoński. Ostatnimi czasy jagoda ta stała się po prostu modna, ale trzeba uczciwie przyznać, że ta moda to zdrowie, bo tak czy inaczej poszerzamy swoją wiedzę o jagodzie a przy okazji zyskujemy wiedzę również o innych, nieco podobnych naturalnych uzdrawiaczach.
Niestety Acai nie jest dostępna u nas w formie owoców, zresztą trudno byłoby dostać ją gdziekolwiek poza Amazonią, bo jagody są bardzo nietrwałe. Tuż po zbiorach poddaje się je suszeniu, a następnie przerabia na preparaty w postaci stałej i płynnej (tabletki i soki). W obróbce jagody tracą niewiele ze swoich właściwości, nic nie stoi na przeszkodzie żeby je wypróbować.
Na zdrowie!

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.