Fast food, a więc błyskawiczne jedzenie, doczekał się teraz kolejnego określania junk food, czyli śmieciowe jedzenie. Przez to od razu wiadomo cóż, fabrykanci chcieli zamaskować pod dość fajnym przymiotnikiem fast. Podążając w dalszym ciągu w definicji, fast foodem określamy wybór pożywienia, które jest błyskawicznie zrobione i podawane od razu, poza tym jest na ogół niedrogie. Posiada ono wysoką wartość kaloryczną, gdyż ma ogromną ilość tłuszczów i węglowodanów, przy jednoczesnym braku cennych dla organizmu substancji, m.in.: błonnik, wszelakie witaminy i minerały.

Przeciwnicy takiego typu jedzenia uważają, że systematyczne spożywanie fast foodów prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak: nadwaga, rak, miażdżyca, ale też schorzenia serca jak i wątroby. Standardowe potrawy określane mianem junk food to: znane nam burgery (to znaczy hamburgery, cheeseburgery, fishburgery itd.), hot dogi, pita, frytki, lazania, zapiekanka, tortilla, pizza ale i kurczak. Zaś do największych lokali szybkiej obsługi, gdzie te wszystkie „przysmaki” możecie odszukać to między innymi: McDonald’s, Burger King, KFC, Subway a także Taco Bell.Ale tak sztywne grupowanie jedzenia, na takie, które uważane są za zdrowe lub niezdrowe wydaje się dość niezbyt sprawiedliwa.

Czy wszystko to, co konsumujemy w barze jest fast foodem? W którym miejscu w rzeczywistości istnieją granice , określające cóż jest, a co nie jest tymże śmieciowym pożywieniem? Przecież hamburger przyrządzony z dobrego mięsa a także podany z wielką ilością świeżych warzyw na pewno jest zdrowszy aniżeli przykładowo ociekające tłuszczem pączki zrobione normalnym sposobem w domu. Czy frytownica używana w trakcie robienia np. nuggetsów nie zrobi z nich od razu junk foodów? Jednakowoż po wyciągnięciu kawałki kurczaka okazują się tak samo niezdrowe jak na przykład frytki. I na końcu dlaczego tortilla tudzież lazania określane są junk foodami? Przecież tego rodzaju pożywienie przygotowuje się od lat, gdy jeszcze nie wymyślono lokali szybkiej obsługi?

Współczesne pożywienie niezwykle trudno jednoznacznie zaszufladkować, tak jak lokale ,które serwują posiłki. Często okazuje się, że w domu konsumujemy dużo mniej zdrowe posiłki niż takie oferowane w knajpach. Dzisiaj grill, frytownica, opiekacz a także mikrofalówka to wynalazki, które znajdują się nie tylko w barach szybkiej obsługi, ale szczególnie w naszych mieszkaniach. Być może zdarza się, że surówka podawana w sieciówce jest jednak zdrowsza aniżeli nasz domowy obiad. A ile zjadamy słodyczy? Te wszelako nie określa się fast foodami, a są tak samo, albo wręcz bardziej tuczące. Nie mówiąc, że też nie mają nazbyt odżywczych. Te a także inne zapytania warto postawić sobie przy tradycyjnym posiłku i zastanowić się czy my osobiście nie zrobiliśmy sobie własnej domowej restauracji ze śmieciowym jedzeniem.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.