Wzgórza Toskanii ciągną się od grani Apenin Toskańsko- Emiliańskich po wybrzeże Morza Tyrreńskiego. Ich średnia wysokość nad poziomem morza to 500 metrów. Oprócz tego, że zachwyca wspaniałymi krajobrazami i nagromadzeniem najwspanialszych zabytków, które znane i rozpoznawalne są na całym świecie, kraina ta przyciąga i fascynuje amatorów enoturystyki.

Toskania to wymarzone miejsce dla miłośników wina. Do najszlachetniejszych ich rodzajów należą chianti i brunello. Smak współczesnego chianti to dzieło barona Bettino Risacoli. To on znalazł najlepsze proporcje dla tego wina. Główną rolę zarówno wtedy, jak i dziś, odgrywa czerwony szczep sangiovese. W owym czasie do chianti używano też szczepów białych winogron, ponieważ chianti pito w ciągu roku, póki było młode. Obecnie, zwłaszcza Chianti classico, stało się raczej treściwym czerwonym winem, któremu dobrze robi określony czas leżakowania. Dla Chianti classico powstała autonomiczna apelacja DOCG, która jest gwarantem określonego procesu i miejsca produkcji, podlegających kontroli. Region tej apelacji obejmuje pięć stref. Najbardziej znaną z nich dla Chianti classico jest obszar między Florencją i Sieną, a dla Chianti rufina- na wschód od Florencji. Na zachód od Florencji produkuje się odmianę carmignano, rodzaj przedniego chianti dla wtajemniczonych. Wokół Moltancino na południe od Sieny, powstaje legendarne już Brunello di Montalcino. Jednak lista toskańskich win jeszcze długo nie byłaby pełną, gdyby nie wymieniła się takich jak Vino Nobile di Montepulciano, Sassicaia, Montescudaio i Morellino di Scansano. Białe Galestro ze szczepów trebbiano i malvasia próbowano podnieść do rangi wina klasowego- im więcej zawiera malvasii, tym jest lepsze. Vernaccia di San Gimignano jest natomiast prawdziwym winem markowym.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.