Jak i kiedy jemy?

Od wielu lat kształtuje się tendencja wydłużania czasu pracy. Ludzie pracują do późnych godzin popołudniowych, a często jeszcze po powrocie do domu. Tempo życia przyspieszyło znacznie, a każdy skarży się na jedno – brak czasu. Brakuje go nawet, dla zaspokojenia podstawowych potrzeb człowieka. Ciepły posiłek w porze obiadowej staje się luksusem, a system minimum trzech posiłków dziennie w wielu przypadkach przeobraził się w śniadanie i obiadokolację.

Jak donoszą dietetycy i naukowcy, najbardziej optymalną sytuacją dla żywienia człowieka jest ta, w której je pięć posiłków dziennie. Dzięki temu, można jeść mniejsze porcje, ale częściej, co korzystniej wpływa na organizm. Unikając długich przerw między posiłkami, poprawiamy kondycję, odporność i ogólną sprawność. Zbilansowana dieta i częstsze jedzenie mniejszych ilości, pomaga walczyć z dużym problemem obecnych czasów, jakim jest otyłość. Sprawa jest o tyle poważna, że liczba osób z tą przypadłością ciągle rośnie, a zawsze powoduje ona problemy zdrowotne, zarówno fizyczne jak i psychiczne. W skrajnych przypadkach może stanowić zagrożenie życia.

Może przerwa?

Ostatnio, obserwuje się zmianę sytuacji na lepsze. Duże firmy korporacyjne, które zatrudniają głównie pracowników umysłowych, wiedzą jak wielką wagę należy przykładać do przerwy obiadowej dla pracowników.

Głównym składnikiem odżywczym mózgu jest glukoza. Tylko zapewnienie dobrego odżywienia mózgu i zapobieganie skokom glukozy prowadzi do zwiększenia wydajności w pracy i dodaje sił pracownikom. Z tego powodu, wiele firm wprowadziło obowiązkowe, godzinne przerwy w porze obiadu. Z założenia jest to czas na zjedzenie posiłku, odżywienie mózgu, by po zakończonej przerwie wydajniej realizować swoje zadania. Niestety teoria często mija się z rzeczywistością. Nie każda firma posiada własną restaurację w budynku, gdzie pracownik schodzi na przerwę, je i może szybko wrócić do pracy. Często czas ten poświęcany jest na załatwianie prywatnych spraw, na które nie ma czasu popołudniami. Naprzeciw  temu problemowi wyszło wiele firm cateringowych, które zapewniają obiady z dostawą do firm i domów. Jedzienie na telefon Poznań to idealne rozwiązanie dla osób, którym znudziły się już kanapki zamiast obiadu.

Dlaczego zaczęli dowozić?

Jedzenie z dowozem wymyślono już dawno, ale na jego popularyzację w obecnych czasach miało wpływ wiele czynników. Przede wszystkim zapewnienie dostępności do telefonu i Internetu dla większości populacji. Zamawianie jedzenia z dostawą jest po prostu wygodne. Nie zabiera czasu, nie tracimy energii na przygotowanie i sprzątanie, a po jedzeniu wystarczy jedynie wyrzucić pudełko.

To czego oczekuje klient zamawiający jedzenie to ciepły posiłek, dostarczony na wskazany adres, na wyznaczoną godzinę. Ważna jest też oszczędność czasu, smaczne jedzenie oraz przystępna cena. Biorąc pod uwagę te wszystkie czynniki, wielu osobom nie opłaca się gotować samemu.

 

WYBÓR NIE JEST ŁATWY

Istnieje bardzo duży wybór jedzenia na telefon. Najpopularniejsze z nich to pizza, makaron, dania kuchni chińskiej lub sushi. Od niedawna jednak, dużym zainteresowaniem cieszą się też dania kuchni tradycyjnej i po prostu bogate menu obiadowe, nie bazujące na daniach typu Fast Food. Na rynku Poznańskim jest tak duża oferta gastronomiczna, że może się nam zakręcić w głowie, nim dokonamy wyboru. Miasto Poznań oferuje wiele miejsc, gdzie można zamówić jedzenie z dowozem. Należy się jednak zastanowić co wybrać, by nie dać się złapać w niebezpieczne uzależnienie od Fastfoodów.

Dla tych którym znudziła się już codzienna pizza na przemian ze spaghetti dla urozmaicenia wychodzą naprzeciw, takie firmy jak Obiady z dowozem Poznań, które w swojej ofercie mają bogaty wybór różnorodnych dań obiadowych, z których każdy wybierze coś smacznego dla siebie.

Odpowiednie zdrowe żywienie jest niezmiernie ważne dla prawidłowego funkcjonowania, utrzymania odporności i wydajności w pracy, każdego dnia.

Układając swoje menu, ważne jest by wybierać dania z różnego typu mięs – wieprzowiny, wołowiny, drobiu, ryb oraz bogate w dodatki skrobiowe i różnego rodzaju surówki.

Powszechnie wiadomo, że sposób podania jedzenia na wynos i z dowozem jest tak samo ważny jak pyszny smak. Często zastanawiamy się, którą firmę wybrać. Wystarczy wpisać w przeglądarkę np. Obiady Poznań i natychmiast pojawi się szeroka oferta z regionu. Później pozostaje nam tylko spróbować, a gdy firma się sprawdzi,  chwili gdy dopadnie nas głód, chwycić za słuchawkę telefonu.

 

 

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.