Żadna cudowna jagoda nie sprawi, że wyładniejemy albo wyzdrowiejemy i pozbędziemy się wszystkich naszych defektów czy dolegliwości, ale warto uzmysłowić sobie, że jeśli jedzenie ma znaczenie i jesteśmy tym co jemy warto sięgnąć i po same jagody (nie tylko Acai) i po suplementy po to, by poprawić funkcjonowanie naszych organizmów. To też w pewnym sensie (choć w dość ograniczonym zakresie) przekłada się na nasze samopoczucie, na nasze zdrowie, na nasz wygląd. Jednym słowem – warto się odżywiać zdrowo uwzględniając w diecie jagody, owoce, suplementy powstające na ich bazie, bo jedynie w ten sposób zapewnimy sobie optymalne warunki do funkcjonowania, a co za tym idzie poprawimy też i nasz wygląd i nasze zdrowie.
Pamiętajmy jedynie, że żadne owoce nie mają na tyle uzdrawiających właściwości, by warto było na ich korzyść rezygnować z konwencjonalnej opieki medycznej i z konwencjonalnego leczenia. Jako uzupełnienie tejże opieki i uzupełnienie tegoż leczenia jagody można (i trzeba wykorzystać). Dlaczego?

Jagody Acai i ich właściwości ochronne

Jagoda Acai pochodzi z Amazonii. Rośnie tam na wysokich palmach, jest bardzo popularnym, wręcz podstawowym pokarmem i, to też ważne, stanowi de facto dietetyczną bazę ludzi ubogich. Mieszkańcy Amazonii zjadają jagody Acai na śniadania, obiady, kolacje. Jedzą je w charakterze deserów i stosują je (w różnej postaci) w ramach naturalnego leczenia niektórych dolegliwości. Co najważniejsze przy dość (a nawet bardzo) ubogiej diecie biedni Amazończycy pozostają zdrowi. W zasadzie nie chorują na żadne choroby cywilizacyjne i nawet pomimo ogromnego nasłonecznienia tamtych terenów i stałej ekspozycji na słońce nie są w ogóle narażeni na choroby wynikające ze szkodliwego oddziaływania promieni słonecznych. Rak skóry jest chorobą, która praktycznie ich nie dotyczy. Jak to możliwe? Dzięki jagodzie Acai, która wykazuje bardzo silne właściwości ochronne będąc jednocześnie super pożywieniem dostarczającym mieszkańcom Amazonii wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Oczywiście zajadając się samą jagodą tamtejsza ludność pewnie by nie przeżyła, ale jak już wspomniałam jagoda Acai stanowi filar tamtejszej diety i jest filarem solidnym na tyle, że zapewnia Indianom (i nie tylko) i doskonałą formę i zdrowie.

Jak to się dzieje?

Wszystkie żywe organizmy są żywe dzięki białku. Białko jest naszym podstawowym budulcem, bez niego nie bylibyśmy w stanie istnieć. Nasze ciała syntetyzują białka z dostarczanych im aminokwasów, musimy dostarczyć je w odpowiednich ilościach by organizm mógł regenerować się, odbudowywać czy wręcz (w dzieciństwie i młodości) budować. Bez białek nie istniałoby życie. Jagoda Acai jest doskonałym źródłem aminokwasów. Zawiera ich na tyle dużo, że będąc podstawą w modelu żywienia mieszkańców Amaznii nie naraża ich na niedobory białek. Ich organizmy mogą się dzięki jagodzie rozwijać i regenerować. Będąc dość złożonym owocem jagoda Acai dostarcza też osobom, które ją spożywają sporych ilości różnych witamin i minerałów. Owoc ten jest też swoistym ewenementem wśród innych owoców, jego wyjątkowość polega na bardzo dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jagoda Acai jest owocem na tyle oleistym, iż wyciska się z niej olejek o właściwościach leczniczych. Olej ten stosowany jest głównie na problemy trawienne, z którymi radzi sobie wyśmienicie.

Jagoda Acai w naszym kręgu cywilizacyjnym

Nasze pożywienie pomimo całej swej różnorodności jest w gruncie rzeczy pożywieniem dość ubogim. Jemy, ale nie odżywiamy się sięgając natomiast po jagody (choćby egzotyczne) dostarczamy sobie bardzo wartościowych składników odżywczych. Dzięki nim możemy w pewnym stopniu wyrównać i uzupełnić niedobory pokarmowe. Jagoda Acai jest więc dodatkiem (lub też może być dodatkiem) usprawniającym funkcjonowanie naszych organizmów poprzez dostarczenie składników odżywczych i pozytywną stymulację zachodzących w organizmach procesów. Jednym z tych procesów, usprawnianych przez jagody Acai jest metabolizm – tę zaletę Acai berry docenia coraz więcej osób i coraz więcej ją wykorzystuje. Jak? Stosując suplementację przy okazji odchudzania bądź oczyszczania organizmu z toksyn.
Dodam jeszcze, że podobnie działają i inne jagody, ale w świeżej postaci są u nas poza sezonem niedostępne, natomiast do formy suszu czy wyciągów nikt jeszcze ich nie przetwarza toteż sięgnięcie po Acai jest de facto najlepszym z możliwych rozwiązań w okresie, w którym dostęp do świeżych, nie konserwowanych chemikaliami owoców mamy utrudniony.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.