Przed pierwszym użyciem dobrze jest lekko natłuścić formę, i już można piec. Nie ma potrzeby wykładania papierem czy wysypywania bułką tartą ponieważ nic nie przywiera. Używając formy silikonowe w piekarnikach gazowych nie należy ich kłaść zbyt blisko palnika. Producenci podają różne zakresy temperatur, z reguły do 230 stopni Celsjusza, co warto sprawdzić przed zastosowaniem. Ze względu na elastyczność dobrze jest umieścić formę na czymś sztywnym np. desce podczas jej przenoszenia.

Silikon bardzo szybko stygnie, już po kilku minutach od wyciągnięcia z piekarnika daje się dotknąć ręką, należy jednak pozostawić formę do wystygnięcia na ok 10 min. co pozwoli na łatwe wyciągnięcie wypieku. W celu krojenia lub porcjowania produktów w formie używamy drewnianych lub plastikowych narzędzi. Formy silikonowe znajdują zastosowanie we wszystkich rodzajach piekarników jak również w kuchenkach mikrofalowych. Bezwonność silikonu sprawia, że nie wydziela on żadnego zapachu podczas pieczenia, czego można by się spodziewać po tworzywie sztucznym.

Po użyciu łatwe do mycia, nie wymagają pozostawienia do odmoknięcia a następnie szorowania, dają się myć w zmywarkach. Kolejną zaletą jest przechowywanie ze względu na elastyczność formy silikonowe zajmują bardzo mało miejsca. Można wkładać do pieczenia zamrożone w nich potrawy bez konieczności rozmrażania, a to z uwagi na wysoką odporność na różnice temperatur bez obawy zniekształcenia formy. Aby zapewnić sobie komfort użytkowania i zabezpieczyć się przed przywieraniem potraw wystarczy co kilka pieczeń lekko ją natłuścić.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.


Inne artykuły użytkownika