Powiedzmy wprost: dosyć trudno. Każdy porządny lokal gastronomiczny powinien posiadać taki sprzęt, chociaż niektórzy pewnie stwierdzą, że to przecież tylko najzwyklejsze ziemniaki, wrzucone do głębokiego oleju. Co prawda, to prawda, jednak właśnie ta niesamowita prostota w połączeniu z doskonałym smakiem sprawia, że frytki nigdy nie znikną z menu lokali. Jeśli popyt na nie jest tak ogromny, nie można pominąć niezwykle ważnego elementu wyposażenia kuchni: frytkownica elektryczna to niekiedy wręcz główny motor sprzedaży!

Kaczka w pomarańczach – nudzi się. Homar – to już przecież było! Zdawałoby się, że w starciu z takimi specjałami stare, dobre frytki nie mają najmniejszych szans, jednak realia mówią coś innego: klienci stale dopraszają się o tą przekąskę. Jednakże, jeśli szef kuchni nie może stwierdzić, iż rzeczywiście, w jego lokalu znajduje się frytkownica – nabywcy mogą poczuć się mocno zawiedzeni. Następnie zaczną omijać lokal, w którym nie znaleźli ulubionych frytek, a lawina strat zacznie się toczyć z coraz większa szybkością. Frytownica to więc podstawowy element każdego lokalu gastronomicznego, który stara się dbać o klienta.

Współczesne urządzenia gastronomiczne to szeroki wachlarz sprzętów, spośród których każdy znajdzie idealny dla siebie. Czy to ogromne frytownice, stworzone z przeznaczeniem do masowej produkcji, lub drobniejsze, idealne dla mniejszych punktów gastronomicznych. Równie sprawnie można dopasować przedział cenowy, jaki najbardziej interesuje przyszłego nabywcę. Wszystko odbywa się zależnie od możliwości i powierzchni, którą się dysponuje. Wybierając frytkownice, najlepiej jest skupić się na tym, jak dużą ilość frytek zamierzamy przygotowywać. Nawet niewielki sprzęt gastronomiczny jest już na tyle wydajny, aby bez problemu sprostać głodowi klientów lokalu średniej wielkości.

Producenci zadbali również, aby nieustanna eksploatacja sprzętu takiego jak frytownice elektryczne nie wpłynęła na ich jakość. Nie jest tajemnicą że te urządzenia gastronomiczne działają w oparciu o niezwykle wysokie temperatury, które mogłyby być zabójcze dla sprzętu niskiej jakości, wykonanego ze słabych materiałów. Na to również należy zwrócić uwagę: nie dajmy się zwieźć tanim urządzeniom z supermarketów, które jedynie sprawiają wrażenie solidnych. Kupując tańszy sprzęt gastronomiczny jednoznacznie narażamy się na szereg strat: zaczynając od kosztów serwisowania, kończąc na wypadkach przy pracy i odszkodowaniach dla poszkodowanego personelu. Dopiero urządzenia gastronomiczne, wymagające nieco większej inwestycji pozwolą zasnąć spokojnie, bez umartwiania się o jego trwałość. Idąc dalej, dopiero frytownice wykonane ze stali nierdzewnej oprą się działaniom rozgrzanego tłuszczu, mechanicznych uszkodzeń oraz wszystkim innym nieprzewidzianym, kuchennym zdarzeniom.

Konserwacja? W razie potrzeby wymienienia starego oleju, wystarczy jedynie odkręcić kurek i odczekać chwilę, aż opuści on specjalny zbiornik, w jaki wyposażono frytownice. Tym samym oszczędzamy czas, zwykle marnowany na żmudne wybieranie tłuszczu z zakamarków urządzenia. A przecież jest tyle ciekawszych zajęć! Kucharz może w tym czasie przygotować sprzęt gastronomiczny do dalszej pracy, uporządkować miejsce gotowania, bądź zwyczajnie wypocząć.

Frytkownica to podstawa działalności gastronomicznej, więc postaraj się o nią już dziś!

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.