Urozmaicenie kulturowe i geograficzne Nepalu dostarcza wiele pola manewru dla różnorakich dań w oparciu o pochodzenie społeczne, rodzaj gleby i klimatu.

Kuchnia nepalu jest raczej praktyczna, nie jest ucztą dla smakoszy – nie oznacza to, że nie jest smaczna. Narodową potrawą Nepalu jest Daal bhaat, podgotowany ryż (bhaat) w rzadkim sosie z soczewicy (Daal), wraz z warzywnym curry (tarkaari) oraz alternatywnie z odrobiną ostrych, marynowanych warzyw (achaar). W rejonach uprawy ryżu Daal bhaat jest konsumowany dwa razy w ciągu dnia, pierwszy posiłek około 10:30 i kolejny chwilę po zachodzie słońca. Słodka, mleczna herbata i przekąski; zbity lub spulchniony ryż, chleb ciabata, ziemniaki lub curry łączą grupę nienasyconych do czasu pełnego posiłku. Oprócz wyżej wymienionych nie ma zbyt różnorodnego wyboru dań. Nepalczycy znają wartość pożywienia jako paliwa do działania dla organizmu człowieka: kilkudniowy trekking ułatwi nam zrozumienie dlaczego tak jest.

Większość Nepalczyków używa przy jedzeniu prawą rękę, choć w restauracjach i jadłodalniach używają sztućców. W Nepalu uważa się powszechne iż metalowe łyżki psują smak jedzenia i sprawiają, że człowiek traci na masie. Żywnośc może być podawana w thaali, zwykłej tacy podzielonej na kilka mniejszych wnęk dzielących poszczególne składniki dania. Sposób jedzenia Daal jest bardzo prosty i szybki. Należy dokonać „ataku” na górę Daal bhaat bardzo szybko, gdy jeszcze  jest gorąca i świeża. Jeśli Daal został podany w misce, koniecznie wlać go do ryżu, rozdzielając większe kawałki palcami. Następnie należy dodać odrobinę tarkaari i / lub achaar, ścisnąć wszystko razem i wkładać do ust. Ręka pracuje przez cały czas, aż do całkowitego opróżnienia naczynia.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.