W kulinarnym świecie gastronomia szkocka zajmuje wysoką pozycję w rankingu na nietypową kuchnię. Niebanalne potrawy jednych zachwycają, innych odrzucają. Zwolennicy są skłonni wydać fortunę w restauracjach na dania ze Szkocji, przedrzeć się przez gąszcz przepisów w internecie, aby znaleźć recepturę swoich ulubionych szkockich potraw, sceptycy z kolei, często nie są nawet w stanie zjeść szkockiego dania do końca.

Warto więc przyjrzeć się dokładnie co możemy znaleźć na tradycyjnym szkockim talerzu, aby dowiedzieć się więcej o niezwykłej kulturze tej europejskiej wyspy.

Najbardziej popularną na całym świecie szkocką potrawą bez wątpienia są haggies. Owczy żołądek nadziewany w głównej mierze podrobami – wątrobą, płucami, sercem – cebulą, płatkami owsianymi z dodatkiem soli, pieprzu, kolendry i gałki muszkatołowej na pierwszy rzut nie zachęca do degustacji, nawet tych głodnych. Haggies na talerzu występują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i puree z rzepy, nadając potrawie charakterystycznego smaku. Specjał ten traktowany jest jako tzw. „święte danie”, które każdy szkot spożywa w rodzinnym gronie 25 stycznia każdego roku na cześć pisarza Roberta Burnsa, autora wiersza na cześć potrawy.

Kolejnym słynnym szkockim rarytasem jest black pudding, którego składnikami są łój i krew barania. Jak w przypadku większości szkockich dań, tak i tutaj można dodać garść płatków owsianych, które stanowią podstawę szkockiej kuchni. Dawniej ludność zamieszkująca tereny dzisiejszej Szkocji zawsze nosiła przy sobie woreczek z płatkami owsianymi, z których w każdej chwili mogli przyrządzić proste pożywne potrawy. Łój i krew miesza się z odrobiną mleka oraz przyprawami i zapieka w piekarniku. Gotowe danie serwuje się z bekonem i jajkami, które idealnie komponują się z delikatnym puddingiem.

Mogłoby się wydawać, że jajka są na tyle pospolite, że nie da się z nich stworzyć czegoś niezwykłego. Jednak Szkoci zaskoczyli swoim innowacyjnym przepisem wszystkich tych, którzy wątpili w możliwość stworzenia kreatywnego dania z jajek. Ugotowane na twardo jajka, obtoczone w mące, mielonym mięsie, przyprawach ,posmarowane białkiem, posypane okruszkami z ciemnego pieczywa i usmażone na głębokim tłuszczu lub pieczone to tzw. jajka po szkocku, które cieszą podniebienia niejednego Europejczyka.

Oprócz tych niezbyt apetycznie brzmiących potraw Szkoci mogą się również pochwalić nieprzeciętnym deserem – bannocks. Pod tajemniczą nazwą bannocks kryją się pyszne ciasteczka owsiane podawane zwykle z serem. Mąka owsiana, jajka, szczypta sody oczyszczonej i soli to sekret  ciasteczek. Pieczone w piekarniku, smażone na głębokim tłuszczu lub na patelni, smakują doskonale.

Mówiąc o kuchni szkockiej nie można pominąć słynnej na całym świecie, cenionej przez koneserów alkoholu – szkockiej whisky. Jest to napój alkoholowy powstały w wyniku destylacji zacieru zbożowego, dojrzewający w dębowych beczkach. Oprócz tradycyjnej whisky, Szkoci mogą być dumni również z likieru o nazwie Drambuie, którego bazą jest wcześniej wspomniana whisky. Oprócz niej w skład likieru wchodzi także miód wrzosowy i przyprawy.

Jak mówi stara mądrość „wszystkiego w życiu trzeba spróbować”. Kuchnia to najprostszy i najlepszy sposób, by szybko poznać obcą kulturę, dowiedzieć się więcej o obyczajach panujących w kraju. Oczywiście nic nie zastąpi zdjęć z podróży czy zagranicznych bibelotów, ale bez wątpienia lokalna kuchnia, tak charakterystyczna jak ta szkocka, zapada w pamięci na długie lata.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.