Jak Polska długa i szeroka, tak wszyscy uwielbiają potrawy z kurczaka. Czy to młodzi, czy starsi, każdy znajdzie jakieś swoje ulubione danie. Obie grupom wiekowym przypadły w szczególności nuggetsy, które robione są z piersi z kurczaka. Na czym polega fenomen tej potrawy? I dlaczego inne przepisy na piersi z kurczaka nie zawładnęły tak naszymi kubkami smakowymi?

Popularność nuggetsów wśród dorosłych i dzieci bierze się stąd, że jest to niezwykle aromatyczne i soczyste danie. Można je dodatkowo w bardzo szybki sposób przyrządzić. Ich wyjątkowość potwierdza dodatkowo chrupiąca i rozpływająca się w ustach skórka. Nuggetsy można przyrządzać w dowolnych konfiguracjach smakowych, czy to na ostro, łagodnie czy owocowo. Najlepiej jednak smakuje w wersji klasycznej. Do ich przyrządzenie potrzebujemy oczywiście świeżej piersi z kurczaka oraz składniki na panierkę. Możemy ją także kupić w gotowych torebkach, co jest dużym ułatwieniem i pozwala zaoszczędzić czas. Panierkę możemy zrobić z płatków kukurydzianych, które miesza się z bułką tartą i dowolną konfiguracją przypraw. Samą pierś z kurczaka odstawiamy na 10 minut do mleka, by zrobiła się delikatniejsza. Po tym czasie panierujemy pokrojone kawałki kurczaka i smażymy na złocisty kolor. Pamiętać należy, by nuggetsy osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Można je podawać w różnych wariantach. Do najpopularniejszych należą połączenia z frytkami, surówkami i sosami (łagodny bądź ostry). Można takie danie dodatkowo udekorować plastrami pomidora, kawałkami papryki oraz liśćmi bazylii.

W wielu kuchniach próbuje się robić także nuggetsy na słodko, co w opinii niektórych może być nazywane herezją. Nic bardziej mylnego. Takie danie jest nadzwyczaj smaczne i warte chociażby spróbowania. Przyrządza się je w połączeniu z truskawkami, czekoladą czy bitą śmietaną. Takie połączenie nie jest oczywiście jeszcze popularne w naszym kraju. Czas pokaże, czy taka kombinacja przypadnie Polakom do gustu.

 W naszym kraju zapanowała moda na potrawy z kurczaka, w szczególności na nuggetsy z piersi kurczaka. Jest to danie łatwe do przyrządzenia, a przy tym niezwykle smaczne. Doceniły je wszystkie grupy wiekowe. W kolejce do sukcesu oczekuje teraz jej słodka odmiana. Najbliższe miesiące pokażą, czy pomysł spotka się z zainteresowaniem.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.