W dzisiejszych czasach wolny czas to pojęcie, które kojarzy się raczej z luksusem aniżeli z brakiem pracy, nudą bądź bezczynnością. Kiedy pracujemy po 10 do 12 godzin każdego dnia jak i dojeżdżamy do firmy kilkadziesiąt minut często pracując również w domu, jesteśmy tak zabiegani, że brak nam godziny, nawet żeby ugotować domowy, smaczny obiad. Ratujemy się obiadem w knajpach, zamówieniem przez telefon albo błyskawicznymi zupkami, jakie musimy jedynie zalać gorąca wodą.

W epoce szybkiego stylu życia i błyskawicznego jedzenia, jeśli chcielibyśmy jednak dość zdrowo zjeść powinniśmy wyszukać przepisy na dania, które jesteśmy w stanie sporządzić w kwadrans. Tego rodzaju przepisów jest sporo. Najprawdopodobniej najbardziej nieskomplikowanym obiadem będą szybkie frytki. Do ich przygotowania trzeba tylko włączyć frytkownicę i wrzucić składniki obiadu. Warzywa możemy obrać i pokroić własnoręcznie, lecz możemy także kupić zamrożone w sklepie. Dzięki temu czas przygotowania potrawy zmniejszamy w zasadzie do zera.

Plusem takiej wersji obiadu będzie fakt, że w trakcie kilkunastu minut smażenia możemy zająć się czymś innym, gdyż frytkownicy nie musimy wcale kontrolować. A co zrobić, ażeby nasze danie nie składało się jedynie z ziemniaków i było bogate w składniki odżywcze? Możemy do tego dołożyć jakąkolwiek surówkę, liście sałaty bądź pokroić pomidora bądź inne warzywo. Zabierze nam to zaledwie kilka minut, a dostarczy niezbędnych witamin. Szybkie frytki moglibyśmy też wzbogacić kawałkiem mięsa, które można dodać do frytkownicy razem z ziemniakami.

Jeśli chcemy gotować kilkunastominutowe dania, nie ograniczajmy się do frytek, bowiem nie byłoby to najbardziej optymalne wyjście ani dla naszego zdrowia, ani dla figury. Wskazane jest więc zaznajomić się z paroma odmiennymi przepisami na szybkie domowe dania. Pośród nich nieprzerwanie od kilku lat rządzi makaron w różnych opcjach. Na ugotowanie makaronu stracimy od kilku do najwyżej piętnastu min. Ugotowany makaron będzie z pewnością dużo zdrowszy niż smażone frytki. Zaletą makaronu będzie też to, że można do niego dodać praktycznie wszystko, od pomidorów z żółtym serem (powstanie wtedy obiad a la spaghetti) aż do śmietany z cukrem (błyskawiczna wersja słodkiej).

Nasze babcie spędzały przy garach prawie cały dzień. Dlatego ich obiady sporo osób wspomina z nostalgią. Dziś najczęściej nie możemy sobie pozwolić na wielogodzinne gotowanie. Dlatego najczęściej musimy ratować się gotowymi towarami. Większość z nas do swoich potraw używa pomidorów z puszki, kostek rosołowych i mrożonek, gdyż tego rodzaju rozwiązanie w dużym stopniu zmniejsza czas przyrządzenia potraw, a nie ma wpływu na ich wspaniały smak. Cóż, trzeba iść z duchem czasu.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.