owoce
Dla wielu trudno rozstać się z papierosem, mimo, że powszechnie wiadomo, że ten nałóg jest szkodliwy. Ale nie zawsze wszystkich przekonuje stwierdzenie, że w papierosie znajduje się nawet 4000 tysięcy szkodliwych substancji. I właśnie one prowadzą do zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. „Dzięki” nim mamy skórę, która starzeje się w znacznie szybszym tempie, zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby układu sercowego oraz pozostałe schorzenia związane z krążeniem, no i oczywiście nowotwory. W związku z tym warto byłoby już dzisiaj rzucić palenie, albo przynajmniej zastosować skuteczną broń przeciwko rozwojowi wolnych rodników. Mowa oczywiście o antyoksydantach, których znaczne ilości mają owoce i warzywa – dla palaczy są one niezbędne.

Owoce i warzywa pomagają palaczom utrzymać wagę

Dorośli często po rzuceniu palenia mają trudności z utrzymaniem właściwej masy ciała. Jak się okazuje, spożywanie dużych ilości owoców oraz warzyw mogłoby palaczom pomóc w niwelowaniu ciągłego przyrostu wagi.

Liczni badacze przyznają, że rezultaty, jakie przedstawia zjadanie owoców i warzyw w odniesieniu do wagi palaczy, są dość nikłe – nie mniej jednak może to stanowić potwierdzenie właściwości zasad żywieniowych obecnie obowiązujących. Warto zwrócić uwagę na to, że niższy o 16-17 procent przyrost masy ciała w czasie 10 lat być może oznaczać 1,3 kilograma mniejszą masę. W związku z powyższym badacze zalecają zjadanie większych porcji świeżych owoców i warzyw, szczególnie osobom, które zdecydowały się jednak rzucić palenie.

Warto codziennie dietę wzbogacać o przeciwutleniacze!

Palacze powinni zjadać owoce i warzywa także i z innego powodu niż zmniejszanie masy ciała. Okazuje się bowiem, że organizm nałogowca powinien otrzymywać większe ilości antyoksydantów. Dzięki nim można uchronić się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przeciwutleniacze w sporych ilościach obecne są w owocach i warzywach ( tych świeżych, jak i gotowanych – krótko). Wystarczy tylko antyoksydanty dostarczać organizmowi codziennie. Niestety nie można tych substancji zgromadzić na później w organizmie, bowiem nie ma takich możliwości. W związku z tym dopilnujmy, by na naszym talerzu codziennie znajdowały się porcje i warzyw, i owoców.

Najlepsze owoce dla palaczy

Jak już wspomniałam – zjadanie owoców jest bardzo korzystne dla zdrowia osoby palącej, ale też i dla tych, którzy są narażeni na bierne palenie. Warto w ciągu całego dnia jeść pięć – sześć porcji owoców, gdyż stanowią one bogactwo witaminy C. A jak większość wie – jest to witamina, dzięki której zwalczanie wolnych rodników jest znacznie skuteczniejsze. Trzeba też o tej witaminie wiedzieć, że zwalcza ona nie tylko wolne rodniki, ale też korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, a ponadto zapobiega tworzeniu się zakrzepów oraz zakrzepów.

Palacze powinni zdawać sobie sprawę z tego, iż to właśnie ich organizm potrzebuje większych porcji wit. C, a jest to związane z tym, że papierosowy dym powoduje między innymi ograniczenie przyswajania tejże witaminy. By zapewnić sobie odpowiedni poziom wit. C należy codziennie zjadać owoce cytrusowe, wiśnie, truskawki oraz jeżyny.

Warzywa najlepsze dla osób palących

Wszyscy ci, którzy codziennie palą papierosy, powinni zadbać o stan swego zdrowia, i koniecznie winny zjadać również i warzywa. Najlepsze dla palaczy są te kolorowe, a więc zielonolistne, czerwone, żółte i pomarańczowe. Bowiem jak się okazuje są one bogactwem beta-karotenu. Warto zdawać sobie sprawę, że warzywa zawierające właśnie tą substancję pozwalają wzmocnić układ immunologiczny, zmniejszając tym samym podatność na wszelkiego rodzaju infekcje.

By uzupełnić zapasy organizmu w beta – karoten warto zjadać marchewkę, dynię oraz szpinak. Tylko pamiętajmy, by jeść warzywa razem z odrobiną tłuszczu, gdyż jak się okazuje przyswajanie beta-karotenu jest tylko skuteczne w połączeniu z tłuszczami. W związku z tym warto surówki warzywne wzbogacać oliwą z oliwek.

Co więcej – by uniknąć „powikłań” po paleniu papierosów – typu nowotwory – warto jak najczęściej zjadać kalafior, kapustę i brokuły, a ponadto pozostałe warzywa z grupy krzyżowych. A ponieważ stanowią one bogactwo indoli i sulforanów (substancji, mających działanie przeciwnowotworowe). Oprócz wymienionych warzyw każdy palacz powinien codziennie spożywać cebulę oraz czosnek. Jak się okazuje są one cennym źródłem fitoncydów – substancji przyczyniających się między innymi do wzmocnienia kondycji i stanu organizmu. Co więcej – mają one działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne. A już cebula jest bardzo istotna, bowiem w niej znajdują się spore ilości kwercetyny (substancji, jednej z silniejszych przeciwutleniaczy).

Warto na zakończenie dodać, że jeśli jesteśmy palaczami nałogowymi, to już dzisiaj warto zadbać o swój codzienny jadłospis, i uzupełnić go o cenne warzywa i owoce. Tym jest to bardzo ważne, gdyż biorąc pod uwagę fakt, ie ponad 90 procent nowotworów płuc wywoływanych jest paleniem papierosów. I pamiętajmy, że mimo wszystko zjadanie większej ilości owoców i warzyw nie zaszkodzi nikomu. Zatem może to być również sposób na rzucenie palenia.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.