Soki jednodniowe obecnie są bardzo popularne i lubiane przez konsumentów.

A co w nich cenimy? Na pewno walory odżywcze i smakowe. Wymieńmy kilka ważnych informacji  o tych produktach.

Soki jednodniowe dostępne są w małych butelkach, ponieważ są minimalnie przetworzone i taka ich dawka jest wystarczająca. Wśród soków jednodniowych znajdziemy takie które są produkowane z marchwi, jabłek oraz buraków.  Te nie powstają z soku zagęszczonego, lecz ze świeżo tłoczonych owoców albo warzyw, co jest ich największą zaletą. Takie soki nie są utrwalane np. pasteryzacją, dlatego nie tracą składników bioaktywnych- ważnych dla zdrowia. Soki bez pasteryzacji zawierają o wiele więcej składników odżywczych  np. witaminy C, która jest bardzo ważna dla rozwoju i funkcjonowania całego organizmu.

Soki jednodniowe jabłkowe nie są filtrowane, przez co charakteryzują się mętnością, która jest naturalna. Zawiera ona polifenole oraz błonnik, regulujące pracę układu pokarmowego.
Ponadto soki jednodniowe nie zawierają szkodliwego cukru, dlatego są niskokaloryczne.
Ta cecha powoduje, że chętnie piją je osoby na diecie, cukrzycy.

Najważniejsza czynnością przy kupnie soku jednodniowego jest sprawdzenie daty ważności oraz czy przechowywany jest w sklepie w temperaturze podanej przez producenta. Z reguły jest to temperatura lodówki – 2 – 6 °C. Przechowując je w nieodpowiedniej temperaturze może dojść do rozwoju mikroorganizmów, co sprawi, że sok się zepsuje. W źle wyprodukowanych lub przechowywanych sokach jabłkowych mogą pojawić się pleśnie oraz drożdże, zaś w sokach z marchwi bakterie z rodzaju Salmonella.

Nim soki jednodniowe znajdą się w sklepie powinny być przechowywane i transportowane w  zgodnie z wymogami, aby zapewnić nam bezpieczeństwo zdrowotne.

Soki jednodniowe to obecnie jedyne soki które nie są oszukane pod względem składników przez producentów. Soki zwykłe mogą zawierać różny poziom procentowy owoców, czasem nawet zaledwie kilka procent, zaś nektary zazwyczaj zawierają więcej wody niż owoców.

W co dany sok został wyposażony  dowiemy się czytając informacje na opakowaniu.

W większości soków na półkach znajdziemy np. cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, aromaty.

Dojrzale i piękne owoce „spadające do opakowania prosto z drzewa” to wymysły reklamy. Prawda jest całkiem odmienna. Może zatem zastanowić się nad swoim zdrowiem i dopłacić, aby wypić coś naprawdę wartościowego.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.