Przemierzając Europę pod kątem gustów kulinarnych natknąć możemy się na naprawdę różne obrazy. Wieprzowina i jagnięcina w jednym kraju mogą być przysmakiem, a w innym produktem, na który nie ma żadnego popytu. Dość ciekawym państwem pod względem menu jest Hiszpania. Większości nam kojarzy się ona jednoznacznie z gazpacho, ziołami i winami.

Hiszpanie cenią sobie potrawy przygotowane własnoręcznie, z produktów, które dała nam natura, a nie fabryka. Zasada jest trywialna, proste produkty łączymy w taki sposób, by uzyskać efekt rodem z królewskiego stołu.

 

Podobnie jak w kuchni śródziemnomorskiej bardzo istotną rolę pełnią ryby i owoce morza. Kuchnia hiszpańska słynie jednak z bogatego zastosowania pomidorów, ziemniaków no i przede wszystkim z oliwy z oliwek. Do dań zaiste często wykorzystuje się mięso. Wspomniane już na wstępie wieprzowina i jagnięcina są tu na wagę złota. Stanowią one swoisty przysmak, który zachwalany jest na całym obszarze Hiszpanii. Warto wspomnieć też o serach pochodzących z tego państwa. Przygotowywane są one w taki sposób, że są bardzo łagodne w smaku i jednocześnie niskokaloryczne.

 

Podobnie jak w większości krajów, wyróżnić możemy ogólne zasady, z jakimi funkcjonuje dana kuchnia, lecz także możemy skonkretyzować ją do poszczególnych regionów. Walencja znana jest świat z pealli, Andulazja natomiast z gazpacho, pintxos natomiast jest dumą Baskili. Rzecz jasna, skosztować ich możemy na terenie całej Hiszpanii, jednakże najsumienniej są one przygotowywane właśnie w podanych regionach.

Hiszpania różni się od Polski znacznie pod kątem okoliczności spożywania posiłków. Większość dnia Hiszpanie spędzają poza domem. Posiłki spożywa się głównie w restauracjach i barach. Jest to o wiele bardziej popularne niż jedzenie w domu. Na śniadanie składa się zazwyczaj danie złożone z potraw słodkich. W ciągu dnia zajada się tak zwane tapas, czyli tłumacząc na język polski przekąski. Jedynym trunkiem, który może ugasić hiszpański temperament jest wino, które jest najczęściej wybieranym alkoholem. Znacznie mniej popularne w Hiszpanii jest piwo, które winu ustępuje pola w wielu obszarach. Jeżeli chodzi o desery, to oczywiście soczyste owoce i lody, które gaszą pragnienie w słoneczne dni.

 

Z pewnością w Hiszpanii żyje się inaczej, aniżeli w Polsce. Chętnym przeżycia przygody z tamtejszą kuchnią polecam Madryt – stolicę, tego jakże cudownego miasta. Wystarczy zaledwie skosztować madryckich specjałów, a już na zawsze zostanę one w naszej pamięci.

 

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.