Wszystkie rodzaje herbaty są wyprodukowane z rośliny zwanej Camellia sinensis. Tysiące różnych odmian herbat dostępnych na świecie powstaje w zależności od regionu było uprawiania, okresu zbierania oraz metody przetwarzania. Podstawowe rodzaje herbat to:

  • Biała herbata – najczystsza i najmniej przetworzona wśród wszystkich herbat. Jasne liście herbaty mają bardzo mało kofeiny oraz zawierają bardzo dużo zdrowych antyoksydantów. Wyróżniamy: Pai Mu Tan, Xue Ya, White Monkey
  • Zielona herbata – jest pełen antyoksydantów o nazwie katechiny, która chroni organizm przed zawałem serca i pomaga obniżyć zły cholesterol. Wyróżniamy: Banacha, Chun Mee, Sencha, Cui Zhen, Kokeicha,
  • Czarna herbata – najpopularniejsza wśród wszystkich gatunków herbat, ma lekko gorzki smak i zawiera najwięcej kofeiny około 40 miligramów na filiżankę. Czarna herbata zawiera duże stężenie związków antyoksydacyjnych zwanych teaflawin i thearubigins, które poagają utrzymać niski cholesterol. Wyróżniamy: Assam, Ceylon, Earl Grey, Black Beauty, Yunnan.
  • Czerwona herbata – najbardziej przetworzona wśród herbat, bardzo korzystnie wpływa na układ trawienny i powoduje spalanie zbędnego tłuszczu.
  • Oolong – znana również jako Wu Long, jest pełna aromatycznych zapachów, o mocnym aromatycznym smaku. Aktywuje enzym odpowiedzialny za rozpuszczanie trójglicerydów, w postaci dietetycznego tłuszczu, który jest przechowywany w komórkach tłuszczowych.
  • Yerba Mate – Uważana za kochankę kawy, ponieważ daje taką samą energię jak kawa ale nie powoduje rozdrażnienia. Zawiera 21 witamin i minerałów oraz może hamować apetyt.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.


Inne artykuły użytkownika