Błonnik pokarmowy

Błonnik składa się z grupy węglowodanów o niskim IG, których skład chemiczny uniemożliwia ich trawienie przez enzymy w przewodzie pokarmowym człowieka.

Istnieją dwa podstawowe rodzaje błonnika rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny to ten, który rozpuszcza się w wodzie. Część z nich jest bardzo lepkich po rozpuszczeniu dlatego spowalniają trawienie w przewodzie pokarmowym. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie nie wpływa na szybkość trawienia. Wiele produktów zawiera zarówno błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny ale zazwyczaj jeden z nich jest dominujący.

Chociaż błonnik pozbawiony jest wartości kalorycznych i odżywczych, wpływa korzystnie na zdrowie i wspomaga kontrolę wagi. Niewłaściwa ilość błonnika w organizmie negatywnie wpływa na prace układu pokarmowego (np. zaparcia), podwyższa poziom cholesterolu.

Błonnik rozpuszczalny spowalnia trawienie w żołądku i jelitach, co stabilizuje poziom glukozy we krwi, a także może zwiększyć wchłanianie minerałów i innych składników odżywczych podczas trawienia.

Błonnik nierozpuszczalny zwiększa objętość stolca i stymuluje skurcze jelit, zmniejszając tym samym czas przejścia stolca przez jelito grube. Zmniejsza to prawdopodobieństwo wystąpienia zaparć czy zespołu jelita drażliwego (IBS).

Do głównych składników błonnika należą: celuloza dostępna w otrębach, roślinach strączkowych i grochu, hemicelulozy (otręby), polyfruktoza (Inulina i Oligofructans), galactooligosacharydy, gumy, śluzy, pektyny (jabłka, truskawki i owoce cytrusowe) oraz lignina ( pszenica, owoce).

Niektóre rodzaje błonnika są określane jako “podatne na fermentację”, ponieważ fermentowane są przez „przyjazne” bakterie, które żyją w jelicie grubym. Fermentacja ta pozytywnie wpływa na komórki jelita grubego i pomaga utrzymać zdrowie i integralność okrężnicy.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.