Dieta optymalna, nazwana tak przez jej twórcę dr Kwaśniewskiego, jest dietą, którą tak naprawdę trudno określić tym mianem. Wybór takiej a nie innej nazwy wydaje się, w świetle konwencjonalnej medycyny i dietetyki, sporym nadużyciem. Wydaje się nim też jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, iż nasze organizmy mają bardzo różne potrzeby i różnie reagują na spożywane pokarmy. Optymalnym odżywianiem jest odżywianie w pełni zaspokajające potrzeby organizmu toteż trudno mówić w tej sytuacji o jakichś konkretnych zaleceniach i obostrzeniach dietetycznych. Niemniej jednak w dietetycznej nomenklaturze dieta dr Kwaśniewskiego funkcjonuje pod taką a nie inną nazwą i pod taką a nie inną nazwą możecie poszukiwać więcej informacji o tej diecie. Uważana przez swojego twórcę i jego naśladowców za najlepszy sposób odżywiania dieta optymalna polecana jest przez te osoby jako jeden ze sposobów leczenia bardzo wielu chorób, w tym tak powszechnych dolegliwości cywilizacyjnych. Czy dieta optymalna faktycznie może pomóc w uporaniu się z jakimiś dolegliwościami? Czy dieta optymalna i łuszczyca to dobre połączenie? Trudno stwierdzić to bez żadnych wątpliwości i w pełni autorytarnie. Przyjrzyjmy się więc tej diecie i jej ewentualnej przydatności w leczeniu łuszczycy.

Zasady diety optymalnej

Dieta optymalna polega na zjadaniu poszczególnych makroskładników pokarmowych w odpowiednich proporcjach. Na tej diecie należy zjadać najwięcej tłuszczy, następne w kolejności są białka, a na samym końcu listy znajdują się węglowodany. Tłuszcze zjadamy pod postacią tłuszczy zwierzęcych, te roślinne praktycznie należy wykluczyć. Dieta ta w zasadzie opiera się jedynie na składnikach pochodzenia zwierzęcego, a twórca diety tłumaczy iż wynika to z tego, że powinniśmy jeść to, z czego sami się składamy. Ponieważ rośliny swoją budową w żadnym przypadku nie są nawet zbliżone do naszego organizmu należy skupić się na produktach pochodzenia zwierzęcego. Już to jest sporym nadużyciem, bo człowiek z natury rzeczy jest raczej istotą wszystkożerną a nie typowym mięsożercą. Świadczy o tym choćby długość przewodu pokarmowego i budowa aparatu zębowego – nasze zęby przystosowane są do zjadania różnych pokarmów, nie tylko produktów zwierzęcych. Jeśli chodzi o łuszczycę zgodnie z zaleceniami tej diety należałoby zwiększyć spożycie skórek zwierzęcych i produktów z nich wytwarzanych, bo skoro chora jest skóra najlepszym panaceum na tę chorobę powinno być dostarczenie w diecie tych „tkanek” które są chore. To kolejne nieporozumienie, a to dlatego, iż choroba ta ma raczej charakter autoimmunologiczny. Problemem nie jest więc nieprawidłowe funkcjonowanie procesów zachodzących w skórze, a nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. W tym świetle wspomniane powyżej zalecenie wydaje się całkowicie bzdurne.
Tym niemniej wiele osób chorych na łuszczycę twierdzi, że dieta optymalna im pomogła. Z drugiej strony jednak wiele osób nie jest też w stanie wytrwać na tej diecie. Faktem jest, że organizm w trakcie jej stosowania może reagować bardzo różnie łącznie z wystąpieniem dolegliwości ze strony wielu narządów wewnętrznych. Dieta ta nie jest więc wcale najlepszym rozwiązaniem i nie należy traktować jej jako remedium na chorobę a raczej jako coś co można by określić mianem terapii niekonwencjonalnej, którą należy zaprzestać natychmiast, gdy zaobserwujemy jakieś niepokojące objawy.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.