Odpowiednia patelnia jest zmorą niejednej pani domu czy też pana, w zależności od tego, kto w waszym domu „pichci”. Kto z nas nie lubi dobrze przysmażonych skrzydełek z kurczaka, karbowanego, płomienistego steku, rozpływającej się w ustach jajecznicy czy przyjemnych, deserowych chwil z pysznym naleśnikiem i wielu innych potraw, które przyrządzane są na patelni. Na rynku mamy całe multum naczyń, ale jak wybrać to, które będzie najlepsze dla nas, a przede wszystkim naszych potrzeb i kulinarnych zamiarów? Sprawa nie jest błaha, warto więc dokonać słusznych wyborów?

Przede wszystkim, warto sobie odpowiedzieć na pytanie, do czego będziemy używać naszej patelni, bowiem producenci oferują naprawdę sporo gatunków. Co ważniejsze, nie da się wybrać jednej patelni, która doskonale spełni wszystkie nasze zachcianki. Każde naczynie ma swoje indywidualne predyspozycje i zastosowanie – jedna nadaje się bardziej do podsmażania mięsa, druga do piekarnika, a jeszcze inna do grillowania. I tak np. wysokie brzegi w naszej patelni, pozwolą nam lepiej przyrządzać potrawy duszone, a naczynia o ściance około 2 cm, nadają się idealnie do robienia naleśników. Najłatwiej przed zakupem przyswoić sobie zasadę, że niskie ścianki, takie około pięcio-centymetrowe przeznaczać powinniśmy do smażenia, a w tych wysokich powinniśmy „dusić”.

Jakie tworzywo?

Starsze modele są stworzone z popularnego aluminium, aczkolwiek większość babcinych kuchni jest wyposażonych w bardziej mosiężne, żeliwne naczynia – idealnie nadające się do piekarnika, z tego powodu, że są odporne na wysokie temperatury. Ich największym minusem jest to, że nie wolno ich myć pod wodą, do tego zadania musimy stosować się bardziej na sucho, ze ściereczką w dłoni. Najczęściej używanym przez producentów tworzywem jest teflon, który stał się też równie popularny w większości domów i jest przyjacielem kucharzy, ze względu na to, że jedzenie nie przywiera do powłoki patelni. Teflonowe patelnie mają jednak tendencje zupełnie odwrotną do żeliwnych, pod wpływem wysokich temperatur – ścierają się, dlatego jeśli postawimy właśnie na ten materiał, warto zaopatrzyć się w możliwie najgrubsze naczynie. Kolejnym ich minusem jest to, że łatwo się rysują, ale ten problem da się też łatwo rozwiązać, jeśli podsiadamy drewniane przyrządy do obracania i innych przydatnych czynności.

Coraz większe powodzenie wśród kuchennych „działaczy” mają patelnie z powłoki ceramicznej. Na sklepowej półce szukajcie całych w białym kolorze, z idealnie gładką powierzchnią. Mimo ,że są nieco droższe, ich funkcjonalność przemawia do naszych gustów. Co może najbardziej cieszyć, możemy je użytkować bez dodatku tłuszczu i tutaj uwaga – dopóki nie umyjemy ich w zmywarce, która tę funkcję potrafi nam dosłownie i w przenośni, wyprać. Świetnie, np. do duszenia warzyw sprawdzają się ceramiczne patelnie z wbudowanym na środku kominkiem. Tutaj spokojnie, nie jest to kominek, w którym będziecie musieli rozpalać drewno, pozwoli on na uzyskanie idealnej konsystencji z duszonych potraw. Zarówno w przypadku patelni z ceramicznej powłoki, jak i innych wyżej opisanych, możemy się skusić na opcję kwadratowej i karbowanej patelni, jeśli jesteśmy fanami frytek i smacznego grillowania. Należy oczywiście pamiętać także o przystosowaniu każdej z tych patelni do kuchni indukcyjnej, jeśli takową posiadamy, bowiem nie wszystkie naczynia są gotowe do pracy w tym właśnie systemie.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.