Prawdopodobnie każdy dorosły człowiek przynajmniej raz w swoim życiu degustował wino. Zakładam jednakże, iż niewiele osób zdaje sobie sprawę, skąd pochodzi ten kultowy napój. W istocie miejsce narodzenia się zwyczaju wytwarzania wina dla wielu osób może stanowić zaskoczenie.

Wespół z przyjaciółmi dobrym winem raczę się dość często, więc okazji do tłumaczenia, gdzie znajduje się ojczyzna tego trunku, również mam sporo. Zdecydowana większość znanych mi osób uważa błędnie, że winiarstwo powstało w regionach kojarzonych z kolebką współczesnej zachodniej cywilizacji, a więc w Grecji lub na terenie dawnego Imperium Rzymskiego. Rzadziej słyszę, iż to Azja Mniejsza jest ojczyzną wina, co także nie jest zgodne z prawdą. Jak zatem jest w rzeczywistości? Niemałym zaskoczeniem dla wielu osób będzie zapewne fakt, iż wino narodziło się tam, gdzie mieści się dzisiejsza Gruzja. Nie Półwysep Apeniński czy też Bałkański, nie Anatolia, tylko kaukaskie góry ofiarowały nam ten jakże wyborny trunek, jakim jest wino! A nastąpiło to mniej więcej 7 tysięcy lat temu…

Skoro już wiemy, gdzie po raz pierwszy wytworzono wino, warto zastanowić się nad tym, jak do tego doszło. A wynikło to niejako z przypadku. Mieszkańcy terenów należących do współczesnej Gruzji zwykli w zagłębieniach górskich jaskiń składować żywność. Zmysł planowania mieli najwyraźniej nie najgorszy, gdyż potrafili przewidzieć, że zimowe mrozy zakonserwują niespożyte jedzenie, które po nadejściu wiosny będzie można bez obaw skonsumować. Niemniej jednak to, co stało się przez zimę z sokiem winogronowym, musiało kaukaskich górali nieźle zadziwić… Nie tylko zmienił się bowiem jego smak, lecz również „działanie”, które poprawiało humor oraz dodawało animuszu. Naturalną koleją rzeczy było zmodyfikowanie z czasem metod wytwarzania wina, by uniezależnić ten proces od układu pór roku. Mieszkańcom starożytnego Kaukazu nowo powstały trunek tak bardzo przypadł do gustu, że w krótkim czasie stał się on narodowym napojem, co zresztą nie zmieniło się na przestrzeni kolejnych tysięcy lat. Również współcześnie w Gruzji wino spożywa się praktycznie z okazji każdej doniosłej uroczystości, a specyficzna kultura picia tego trunku jest przez Gruzinów przestrzegana bardzo skrupulatnie.

Czynnikiem, który wyróżnia wino gruzińskie od większości tego typu napojów wytwarzanych współcześnie, jest zachowanie w pełni tradycyjnych metod produkcji. Na palcach jednej ręki można policzyć gatunki wyrabiane komercyjnie – większość spośród produkowanych w Gruzji win wytwarzana jest wyłącznie z regionalnych szczepów winogron, w związku z czym tamtejsze trunki znamionują się unikalnym smakiem i, dosłownie, niepowtarzalnym charakterem. Wiąże się to jednakże z tym, że prawdziwe gruzińskie wina są dość trudno dostępne w sprzedaży. Z drugiej strony stanowi to doskonały powód do odbycia podróży do Gruzji, która dla autentycznych pasjonatów winiarstwa powinna być miejscem o takiej samej wadze, jak Mekka dla muzułmanów. Jako że Polacy są darzeni przez Gruzinów szczególnym poważaniem, nie powinniśmy mieć problemu ze skosztowaniem ich narodowego trunku w nie sfałszowanej postaci.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.