Aktualnie mamy tak wiele sprzętów kuchennych, że trudno wybrać wyłącznie kilka z nich, ponieważ najlepiej posiadać je wszystkie. A jeżeli nasza kuchnia jest tak mała, że zmieszczą nam się zaledwie konieczne urządzenia, natomiast o tych rzadziej używanych i przeważnie zbędnych nie może być mowy? Na co więc się zdecydować?

Ewidentnie kuchenka, piekarnik i lodówka to podstawa. Toster jest tak mały jak i tani, iż niemal każdy może sobie na niego pozwolić. A frytownice? Czy warto je mieć, czy może bardziej opłaca się smażyć wszystko na zwykłej patelni?

Opinie na temat tego, co może być lepsze: frytownice bądź powszechne sposoby smażenia, są dość mocno podzielone. Dla jednego starczy standardowa patelnia, ktoś inny nie może obejść się bez fachowego urządzenia do robienia frytek. Czyli wybór naszego produktu do smażenia zależy głównie od częstotliwości jedzenia smażonych dań jak również ilości osób w domu. Jeśli jesteś osobą, która je przede wszystkim zdrowo, przygotowujesz wszystko na parze oraz zajadasz surówki, zapewne wystarczy ci tradycyjna patelnia, z której i tak z pewnością nie korzystasz na co dzień.

Zaś jeżeli posiadasz kilkuosobową rodzinę, która preferuje smażone dania i wszelkie fast foody, to jak najszybciej zakup frytownice. Można w niej przygotowywać nie tylko i wyłącznie frytki, lecz także kotlety, warzywa w panierce czy rybę. Dla smakoszy istotny będzie fakt, że niezależnie od kształtu przygotowywanej potrawy mamy zapewnienie, iż składniki będą przysmażone równomiernie z każdej strony, a tego nie można spodziewać się po smażeniu na zwykłej patelni. Zakupując frytownice będziesz mogła monitorować ilości jedzonych niezdrowych dań przez twoją rodzinę (bo będziecie je przygotowywać w domowym zaciszu, a nie kupować w mieście), jak również gatunek oraz świeżość oleju.

Nie ma obawy, iż częsta wymiana oleju okaże się zbyt wysokim wydatkiem. W porównaniu z tym jak wiele wcześniej płaciliście za zamówione frytki w lokalach i tak finansowo będziecie do przodu. Niemniej jednak jeśli mimo to olej wydaje się być za bardzo drogi, można kupić fryturę. Mimo iż jest droższa od zwykłego oleju, to i tak w efekcie wychodzi na plus dla konsumenta, bo na jednej turze udaje się smażyć parę razy więcej dań niż na oleju typowym. Kolejny kłopot to mieszanie się zapachów, gdy na jednym oleju robimy nie jedynie frytki, ale różnego rodzaju potrawy. Chyba nikt nie lubi, kiedy wszystkie jego smażone dania pachną np. rybą, jaką poprzednio przygotowaliśmy za pomocą frytownicy. Jednak może być na to sposób. Wystarczy jedynie włożyć do naczynia z olejem kawałek pieczywa. Zadziała to jak pewnego typu gąbka, która wchłonie wszystkie zapachy smażonych poprzednio potraw.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.