Meble gastronomiczneMogłoby się wydawać, że meble chłodnicze, to specjalna grupa urządzeń zarezerwowana dla wyposażenia gastronomii. Jednak nie do końca tak jest. Każde gospodarstwo domowe posiada przynajmniej jedno urządzenie chłodnicze. Lodówka i zamrażarka należą właśnie do grupy mebli chłodniczych. A jak możemy podzielić inne urządzenia chłodzące? Podział ich jest dość intuicyjny, jednak przyjrzyjmy mu się bliżej.

Pierwszą grupę stanowią regały i lady chłodnicze, wykorzystywane zwykle w sklepach i cukierniach do eksponowania towaru. Mimo często otwartej budowy (zbudowane są w taki sposób, by klient bez ich otwierania mógł sam wyjmować z nich towar) utrzymują stałą temperaturę na poziomie ustawionym przez obsługę lub zaprogramowanym komputerowo. Druga grupa to wszelkiego rodzaju szafy chłodnicze, bonety i zamrażarki, które charakteryzują się zamkniętą budową. Do wyjęcia z nich towaru należy otworzyć drzwi, bądź przesunąć poziomo leżącą szybę w górnej części. Są może mniej wygodne od lad, jednak ze względu na swoją zamknięta budowę potrzebują mniej energii do prawidłowej pracy. Trzecią grupę mebli gastronomicznych stanowią chłodziarki i zamrażarki, które nie służą do eksponowania towaru, a jedynie do jego przechowywania. Takie urządzenia najczęściej wykorzystywane są w przemyśle gastronomicznym- na zapleczach restauracji- i farmaceutycznym- do przechowywania leków w odpowiedniej temperaturze.

Lodówki i chłodziarki to nie jedyne urządzenia stosowane w lokalach gastronomicznych czy sklepach. Do tego dochodzą również klimatyzatory, które co raz częściej towarzyszą nam w codziennym życiu.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.