Oliwa, nazwana przez Homera „ciekłym złotem” jest perfekcyjnym cudem natury, który ze względu na doskonały wpływ na nasze zdrowie oraz powszechną dostępność, wydaje się być nie z tego świata.
Historia drzewa oliwnego jest tak stara, że do końca nie wiadomo skąd tak naprawdę pochodzi. Najprawdopodobniej kultura uprawy drzew oliwnych narodziła się w północnej części Afryki, skąd rozprzestrzeniła się na region śródziemnomorski, Kretę, Izrael, Syrię, Azję Mniejszą, Grecję, Macedonię i oczywiście – Chorwację.
Drzewo oliwne jest niezwykle wytrzymałe. Radzi sobie w wyjątkowo niekorzystnych warunkach pogodowych bowiem posiada szeroki i głęboki system korzeni, który gwarantuje przeżycie bez dodatkowego zapotrzebowania na wodę. Słynie również z długowieczności. Najstarszy Chorwacki okaz zasiany przez Rzymian znajduje się na wyspie Brijuni i ma ponad 1600 lat.
Najbardziej dogodne warunki uprawy drzew oliwnych są w pobliżu morza, gdzie inne rośliny mają trudności w przetrwaniu z powodu silnego zasolenia wód gruntowych. Długość linii brzegowej Chorwacji, nie wliczając wysp, to prawie 1800 km, więc warunki dla rozwoju drzew oliwnych są doskonałe.
Oprócz oczywistych plusów dla rolników w postaci oliwy, drzewa oliwne wprowadzają do krajobrazu element estetyczny, a co za tym idzie, atrakcyjne widoki na gaje oliwne, które mogą podziwiać turyści, którzy spędzają wakacje w Chorwacji.
Obecnie w regionie śródziemnomorskim wytwarza się ok. 95% światowej produkcji oliwy. Jednak oliwa pochodząca od największych producentów; Hiszpanii Włoch i Grecji, przez przepisy UE, traci niepowtarzalne właściwości zapewniane przez lokalne grunty. Według praw UE oliwa może nosić nazwę „Włoskiej” już wtedy, gdy ilość zawartej w niej oliwy z Włoch nie przekracza 0.2 %. Pod tym względem Chorwacja jest wyjątkowa, ponieważ import produktów wytworzonych w EU, w tym oliwy, jest nieopłacalny i czasochłonny ze względu na biurokratyczne przepisy. Dzięki temu mamy pewność, że oliwa zakupiona w Chorwacji pochodzi w 100% z krajowych upraw i zachowuje niepowtarzalne właściwości i smak.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.


Inne artykuły użytkownika