O tym, jak istotne dla zdrowej diety są warzywa i owoce powiedziano i napisano już bardzo wiele. Świadomość potrzeby urozmaicania diety produktami pochodzenia roślinnego, dzięki akcjom informacyjnym wzrosła i okrzepła w społeczeństwie na dobre, owocując (nomen-omen) takimi powiedzonkami jak:
– Kawa czy herbata?
– Sok pomarańczowy!

A no właśnie, jaka w tym wszystkim może być rola soków owocowo-warzywnych? Czy warto łapać rano za wyciskarkę i wkładać do niej kolejne owoce, wypełniając dom radosnym bzyczeniem maszyny? No jasne, że warto, o ile oczywiście rano mamy odpowiednio dużo czasu. A więc kto rano wstaje, temu sokowirówka daje. Poranne wstawanie jest ponoć zdrowe – ale tutaj dyskusje trwają. Sokom owocowo-warzywnym nikt jednak bycia kluczowej roli dla zdrowia nie odmówi. Każdy autorytet zdrowia powie, że ludzki organizm powinien przyjąć dziennie od pięciu do nawet ośmiu porcji warzyw i owoców. No pięknie, wychodzi na to że w grafiku dziennym zabraknie nam miejsca na coś innego niż żucie naci.

Sytuacji nie poprawia fakt, że próba urozmaicenia sobie roślinnych posiłków może się odbić rykoszetem, bowiem każde gotowanie, smażenie czy inny sposób przetwarzania żywności ma wpływ na kształt mikroskładników odżywczych (czyli witamin, pierwiastków śladowych oraz minerałów) oraz ich skład chemiczny. Sprawia to, że większa część mikroskładników, które chcieliśmy wprowadzić do naszego organizmu, okazuje się dla niego nieprzydatna. Skoro więc jedzenie surowych warzyw i owoców może okazać się nudne a przetwarzanie ich lepiej ograniczyć do minimum, soki jawią się jako doskonałe uzupełnienie diety.

Urozmaicenie diety to oczywiście nie jedyna zaleta soków – mikroskładniki odżywcze w nich zawarte są bardzo łatwo przyswajalne dla naszych organizmów, często wyniszczonych latami nieodpowiedniego odżywiania. Ponadto, przy ilości warzyw i owoców, której pochłonięcia wymagają od nas dietetycy, wypicie szklanki soku marchewkowego wydaje się o wiele łatwiejsze niż schrupanie całego talerza tych warzyw. Wreszcie, zabawa z sokami pozwala na eksperymenty – dzięki temu dieta warzywna może stać się nieco bardziej urozmaicona niż lista tradycyjnie spożywanych warzyw. Wyciskarki do soków nie może więc zabraknąć w żadnym domu.

Nie można się jednak zagalopować i ograniczyć dietę jedynie do soków owocowo-warzywnych. Posiadają one śladowe ilości protein i prawie wcale nie zawierają tłuszczu – ciężko jest je więc nazwać pełnoprawnym posiłkiem.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.