Potrawy kuchni cypryjskiej będą znajome każdemu, kto choć raz był w Grecji. Podstawowymi produktami do przyrządzania smacznych dań są smażone lub pieczone na ruszcie ryby i mięso, ponadto sałaty i potrawki.
Cypryjskie jedzenie jest proste, pożywne i zdrowe. Niestety wraz z turystyką masową na wyspie pojawiły się lokale bardzo często oferujące kiepskie potrawy tzw. kuchni międzynarodowej, a co gorsza – bary szybkiej obsługi wywierają silny i niekorzystny wpływ na lokalną kuchnię. Jaskraworóżowa, fabrycznie wyprodukowana taramasalata i imitacja paluszków krabowych zastępują obecnie tradycyjne danie z ryby, meze, a zamawianie gotowanych ziemniaków zamiast wszędobylskich frytek spotyka się z niezadowoleniem szefa lokalu. Żeby skosztować oryginalnych i dobrze ugotowanych dań cypryjskich, trzeba starannie wybierać lokal, najlepiej idąc za radą lokalnej ludności.
W przeciwieństwie do Grecji, gdzie można wejść do kuchni i palcem wskazać pożądaną potrawę, w cypryjskich lokalach gastronomicznych zwykle zamawia się dania z karty. Jeżeli klient zamawia danie gotowane czy smażone, to jest ono zawsze gorące – ku zadowoleniu zwłaszcza tych podróżnych, którzy pamiętają wystygłe posiłki w Grecji. Cypryjczycy znani są ze szczodrości, a restauratorzy nie stanowią w tym względzie wyjątku; porcje są z reguły obfite, a świeże owoce, cypryjska kawa, czasem nawet miejscowe wino są niekiedy serwowane na koszt firmy.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.