Do tej pory naukowcy nie znaleźli dowodów na to, iż gorące dania będą lepsze niż zimne. Niemniej jednak instynktownie jemy gorące obiady, jak i pijemy ciepłą herbatę. Czyli coś w tym musi być.

Udowodniono, iż gorące potrawy są bardziej syte od zimnych jak i na dłużej zapełniają nasze brzuchy. Już te dwa czynniki powinny nas skłonić do spożywania ciepłych posiłków, bo przecież jemy po to, żeby się nasycić i na parę godzin zapomnieć o głodzie. Zresztą któż chciałby jeść jesieniom żywność z chłodziarki Pewnie nie ma takiej osoby, więc tak dużą sławą cieszą się znane nam wynalazki do podgrzewania jedzenia czyli np. mikrofalówki bądź te, jakie ochraniają temperaturę przygotowanego posiłku, czyli na przykład bemary.

Dietetycy zapewniają, iż ciepły posiłek dostarcza nam nie tylko kalorii które znajdują się w składnikach, z których go zrobiono, lecz też ciepło, zatem energię. Fakt, iż jest bardziej sycący, określa, iż nie tylko szybciej zaspokoi nasz głód, lecz też zjemy mniejszą jego ilość (argument dla osób, które chcą schudnąć). Na dodatek gorące jedzenie, a w szczególności napoje oraz zupy poleca się w okresie jesienno- zimowym, bo działają rozgrzewająco ale i chronią przed przeziębieniem oraz wychłodzeniem ciała. W wyniku czego energia z ciepłych posiłków pomoże nam zachować zdrowie jak i korzystniej przygotować się na mrozy.

Spośród ciepłych posiłków niemałą modą cieszą się zupy, jakie są niezwykle istotnym elementem zimowego menu. Trzeba jeść je nawet dwa razy na co dzień. Wczorajsza zupa na śniadanie, razem z kanapką razowego chleba, jest to sposób na rozgrzanie i energię przez dłuższy czas. Świetne okazują się tu polskie tradycyjne zupy: krupnik, żurek, kapuśniak, ogórkowa, grochowa, fasolowa czy też rosół. Bezdyskusyjnie najdoskonalej ciepły posiłek zjeść w południe, jednak gdy późno wracamy z pracy, jest to nierealne (bo o ile korporacje zazwyczaj mają niezbyt korzystne dla zdrowia mikrofalówki, to bemary albo kuchenki na gaz są rzadkością). W takim przypadku warto zjeść – jak powyżej napisaliśmy – ciepły przysmak na kolację lub na śniadanie. Takie rozpoczęcie dnia rozgrzeje nasz organizm na cały jesienny dzień.

Zaznaczamy także, iż w wypadku jedzenia nie tylko temperatura okazuje się być ważna. Powinniśmy uważać na najwłaściwszy sposób spożywania. Jak wiadomo, jedzenie w pośpiechu oraz połykanie ciepłych posiłków zapewne nie jest zbyt rozsądne, służy to powstawaniu schorzeń przewodu pokarmowego miedzy innymi wrzodów żołądka. Dania należy jeść powoli, pieczołowicie przeżuwając każdy kęs. W ten sposób zjedzony pokarm zostanie korzystniej strawiony przez soki żołądkowe oraz enzymy trawienne.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.