Obecne czasy sprzyjają powstawaniu wszelkich dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Nieustanny stres, zmęczenie i wszechobecny pospiech powodują różnego rodzaju dolegliwości żołądka. Częstym efektem nieprawidłowej diety jest popularna zgaga.

Ciężkostrawne potrawy, wiele spraw na głowie, a co za tym idzie nerwy i stres, wszystko to razem powoduje, że nasz organizm się buntuje. Często ten proces dopada osoby, które spożywają w nadmiernych ilościach alkohol, ale także nie bez znaczenia są tu uwarunkowania genetyczne.
Zgaga objawia się poprzez uczucie pieczenia w przełyku i klatce piersiowej tuz za mostkiem , zwłaszcza po zjedzeniu ciężkich potraw, odbijanie się treści pokarmowych oraz uczucie palenia w klatce piersiowej i ból w trakcie pochylania się lub leżenia. Przejadanie się powoduje ucisk przepony na żołądek i ten proces wywołuje zgagę . Zawartość żołądka cofa się do przełyku wraz z kwasem. Problem ten pojawia się zwłaszcza u osób palących papierosy oraz tych ze spora nadwagą. Obecnie w aptekach można spotkać wiele środków na ten nieprzyjemny sygnał organizmu, wydawanych bez recepty.

Zanim jednak po nie sięgniemy, możemy skorzystać z pomocy Matki Natury i używać ziół oraz zielonej herbaty. Preparaty te działają bardzo delikatnie. Jeśli natomiast ten stan utrzymuje się dłużej, należy skonsultować każdy przypadek  indywidualnie z lekarzem. Zgaga bowiem może sygnalizować poważne zjawiska chorobowe w organizmie. Warto również pamiętać o odpowiednim  ubraniu. Jeśli zrezygnujemy z obcisłej odzieży, wszelkich pasków, to wtedy treści pokarmowe będą lepiej trawione i zgaga raczej nam nie zagrozi.

Warto zatem zwracać baczna uwagę na to co jemy i jak jemy. Wszystko to bowiem ma wpływ na różne reakcje obronne naszego organizmu. Nauczmy się  spożywać posiłki bez pośpiechu, celebrować je. Z pewnością wyjdzie nam to na dobre.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.


Inne artykuły użytkownika