Czy wyobrażacie sobie życie bez lodówki? I nie mamy tutaj na myśli wieczorne podjadanie, lecz naturalne codzienne gotowanie. Pozbawieni lodówki bylibyśmy zmuszeni żywność kupować na bieżąco i natychmiast też wszystko zjadać. Nie podlega dyskusji zdanie, że lodówka (obok kuchenki) to główny i z pewnością też ulubiony element naszej kuchni. Ale żeby lodówka mogła prawidłowo spełniać swoją funkcję, którą jest chłodzenie i przez to utrzymywanie świeżości żywności, powinniśmy znać parę istotnych zasad które dotyczą odpowiedniej temperatury.

Ile wynosi idealna temperatura w lodówce? Na każdej półce będzie ona inna, na przykład na środkowej wynosi pięć stopni Celsjusza. Nie bez powodu lodówkę zbudowano w taki sposób, żeby na każdej półce była inna temp. Wiąże się to z różnorodnością produktów jakie w niej trzymamy. Niemal każdy z produktów wymaga odmiennej temperatury dlatego zróżnicowanie zimna w lodówce służy przechowywaniu ich w optymalnych warunkach.

Idealna temperatura w lodówce jest istotnym warunkiem utrzymywania jedzenie w sposób bezpieczny. Mała temperatura upraszcza zachowanie świeżości a ponadto opóźnia zwiększenie niebezpiecznych mikroorganizmów, jak również nie zmienia jakości produktów. Jak przed momentem zaznaczyliśmy, temperatura w środku lodówki na środkowej półce wynosi 5 stopni Celsjusza, na półce górnej ma mniej więcej 8 stopni C. Te temperatury są najlepsze dla żywności typu: jajka, produkty z mleka, wędliny, ciastka oraz jedzenie z napisem „po otworzeniu przechowuj w lodówce”. Najchłodniejszym punktem w lodówce jest najniższa półka, jaka jest ponad pojemnikami na owoce i ma 2 stopnie C. Jest to obszar najwłaściwszy dla świeżego mięsa a także ryb. Szuflady dolne są dużo bardziej ciepłe – mają do 10 stopni C. To idealna temperatura do gromadzenia warzyw i owoców, bo te w niższych temperaturach mogłyby być uszkodzone. Przechodzimy do półek które znajdują się na wewnętrznej stronie drzwi lodówki. Te są najcieplejsze, bo jest tam od 10 do 15 stopni Celsjusza. Położymy tu produkty, które wymagają tylko lekkiego chłodu.

Wiemy już jaki rodzaj żywności gdzie najlepiej jest przechowywać. Czas na parę ogólnych wskazówek dotyczących właściwego użytkowania lodówki. Primo, nigdy nie powinniśmy chować ciepłej żywności do lodówki, bowiem to powiększa temperaturę w całej lodówce. Rozsądnie jest zaopatrzyć się w próżniowe pojemniki na jedzenie. Pozwalają one nawet 5 razy dłużej zatrzymać świeżości jedzenia z pełnym zachowaniem smaku i aromatu. Nie powinniśmy zapełniać lodówki szczelnie, musi być utrzymany wewnątrz ruch powietrza. I na koniec, pamiętajmy, aby pilnować na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.


Inne artykuły użytkownika