Sproszkowane kłącze kurkumyKurkuma długa (ostryż długi, łac. curcuma longa) jest rośliną zielną pochodzącą z Indii i głównie tam uprawianą. Kurkuma jest uprawiana głównie ze względu na jej kłącze, które po kilkugodzinnym gotowaniu, długim procesie suszenia i proszkowania staje się żółtą przyprawą – zwaną także kurkumą.

Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, substancja o głębokim żółtopomarańczowym kolorze i wyjątkowo intensywnych właściwościach barwiących. Nadaje ona lekko gorzki, podobny do pieprzu smak kurkumie. Jest też używana jako dodatek do żywności (barwnik) i jest oznaczana jako E100.

Kurkuma wchodzi w skład mieszanki curry; jest także częstym dodatkiem do musztard. Ze względu na kolor, kurkuma jest używana jako zamiennik nieporównywalnie droższego szafranu – z tego względu jest czasem znana pod nazwą „indyjski szafran”. Dzięki wyjątkowym możliwościom barwiącym, jest dodawana nawet do takich produktów, jak ciasta i słodycze bez zmiany ich smaku. Kurkuma jest także używana do barwienia ryżu, pieczywa oraz nabiału.

Kurkuma jest także od tysięcy lat stosowana w tradycyjnej medycynie indyjskiej – ayurvedzie. W ostatnich lata pojawiły się dziesiątki badań, udowadniających kolejne prozdrowotne właściwości kurkumy i postulujące jej możliwe kliniczne zastosowania w takich nawet chorobach, jak nowotwory czy choroba Alzheimera. Zawarta w niej kurkumina działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco oraz ochronnie na wątrobę. Niektóre badania donoszą, że może być skutecznym lekiem na malarię, wirusa HSV-1 (opryszczki), a nawet hamować replikację wirusa HIV.

Mnogość zastosowań kurkuminy zaowocowała wysypem suplementów zawierających wysokie jej dawki. Stwierdzono jednak, że jej przyswajalność jest wyjątkowo niska; natomiast dodatek piperyny (składnika pieprzu czarnego) może zwiększać jej przyswajalność nawet dwudziestokrotnie.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.


Inne artykuły użytkownika