przepisynawalentynkiNiedługo święto zakochanych, ale już dziś możesz pomyśleć o tym, jakim posiłkiem uraczysz tego dnia partnerkę czy partnera. A ponieważ uczucia można wyrażać na wiele sposobów, prezentujemy wybrany zestaw potraw na walentynki.

Serce na talerzu

Zacznijmy od „podstawy dnia”, czyli śniadania. To w wydaniu walentynkowym powinno przede wszystkim smakować Wam obojgu (i obowiązkowo serwujemy je do łóżka). Oto nasza propozycja:

kromka chleba (np. tostowego), jajko, parówka, kilka małych pomidorków, masło, sól, pieprz, ketchup do smaku

Parówkę (jeśli wolisz, może być ugotowana) przekrój na pół (ale nie do końca) i zepnij jej końce wykałaczką (można także użyć mini parówek). Małe, jajowate pomidorki złóż w podobny sposób – odetnij 1/3 każdego pomidora (prowadząc ostrze noża pod kątem 45 stopni) i złącz większe części. W kromce wykrój foremką serce. Na patelni rozpuść trochę masła, połóż na niej chleb, a w wycięty środek wbij delikatnie jajko. Posól je, popieprz i poczekaj, aż się zetnie (a chleb przyrumieni). Połóż produkty na talerzu i udekoruj czerwonym niczym gorące uczucie ketchupem…

Omlet na ostro

Na obiad możesz zaserwować np. omlet, którego podstawowe składniki (jaja, chili, czosnek, pieprz, lubczyk) to rozpalające zmysły afrodyzjaki… Przygotuj:

2 jajka, 2 pomidory, ząbek czosnku, pół papryczki chili bez pestek, odrobinę lubczyku, sól, pieprz czy inne przyprawy wedle upodobania

Pomidory należy obrać ze skórki, pozbyć się miąższu z nasionkami, pokroić w kostkę i przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię (teflonową), aby sok wyparował. Rozbij jajka, dodaj do nich rozgnieciony czosnek, posiekane na drobno chili oraz pozostałe przyprawy. Masę jajeczną roztrzep, wlej do pomidorów, wymieszaj i przykryj przykrywką. Omlet smaż chwilę na małym ogniu i ostrożnie przełóż na talerz. Ozdób świeżo posiekanym lubczykiem.

Sałatka z avocado

Na koniec lekka sałatka – wszak w dzień św. Walentego nasze żołądki nie powinny być zbyt przeciążone, bo przecież na walentynkowej kolacji ten wieczór chyba raczej się nie skończy… Potrzebujesz:

1 avocado (afrodyzjak!), ok. czterocentymetrowy korzeń imbiru (kolejny afrodyzjak), główkę sałaty lodowej, ogórek wężowy, garstkę roszponki, kilka listków radicchio, 2 łyżki brązowego cukru

Sos: łyżka jasnego sosu sojowego, 3 łyżki soku cytrynowego, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz

W garnku roztop cukier i wrzuć do niego pokrojony w słupki imbir, który należy mieszać, aż pokryje się karmelem. Pokrój sałatę lodową, ogórka (półplasterki) i avocado. Dodaj roszponkę, porwane listki radicchio, imbir oraz powstały z wymieszania składników sos. Sosem polej sałatkę i dokładnie wszystko wymieszaj.

Pamiętaj: do wszystkich potraw niezbędnym dodatkiem jest romantyczny nastrój!

 

 

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.


Inne artykuły użytkownika